Gemeente Enschede

Archiefonderzoek

Bent u nieuwsgierig naar het leven van uw voorouders? Wilt u meer weten over de geschiedenis van de gemeente Enschede, bepaalde ontwikkelingen of gebruiken? Deze website biedt een overzicht van bijna 3,5 kilometer aan archieven van het Stadsarchief Enschede. Dit zijn archieven van het gemeentebestuur, maar ook van particulieren, zoals verenigingen, bedrijven, families, notarissen en kerkgenootschappen. Kortom, veel informatie over inwoners en organisaties. En over belangrijke gebeurtenissen en trends  in de gemeente.

Een deel van de archieven is digitaal beschikbaar

U bekijkt de digitale archieven via deze website. Het zijn archieven van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, rechtelijke archieven, notariële archieven, bouwvergunningen, foto’s, tekeningen en kaarten. Het Stadsarchief en haar vrijwilligers blijven zich inzetten om meer archieven digitaal te maken.

U vindt de digitale archieven onder collecties of door de zoekbalk te gebruiken

Meer informatie over archiefbronnen en hoe u deze gebruikt staat bij hulp bij onderzoek.

Alle archieven zijn beschreven in digitale inventarissen

Deze digitale inventarissen vindt u in het archievenoverzicht. Inventarissen zijn traditionele en belangrijke overzichten waarmee u een globale indruk krijgt van de inhoud van een archief. Inventarissen zijn ook de enige zoekingang voor archieven die nog niet gedigitaliseerd zijn.

De meeste archieven zijn openbaar

Sommigen niet – of zijn beperkt openbaar. In de inventarissen staat of het archief openbaar is of niet. Lees meer over de openbaarheid van archieven op de pagina Bezoekersinformatie.

Bekijk archieven bij Stadsarchief Enschede

Dat kan op afspraak. Wij raden u aan om uw bezoek voor te bereiden. Lees meer over een bezoek aan de studiezaal, over inzage en gebruik, openbaarheid, verwerving en zorg van archieven. Dit kan op de pagina van Stadsarchief Enschede.

Hulp nodig bij archiefonderzoek?

Onderzoek doen met behulp van archieven is soms lastig.. De medewerkers bij het Stadsarchief werken aan handleidingen die u helpen bij uw onderzoek. Deze handleidingen die klaar zijn staan op de pagina hulp bij onderzoek. Tot die tijd kunt u met uw vragen terecht bij Stadsarchief Enschede.

Naar het contactformulier Afspraak maken voor archiefonderzoek – Stadsarchief Enschede