Erfgoed Enschede is een initiatief bedoeld om collecties, verhalen, kennis en activiteiten over het lokale erfgoed samen te brengen. Klik verder voor meer informatie over de deelnemers.
Onze deelnemers
-
De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) houdt zich bezig met de cultuurhistorie van de gemeente Enschede. Daartoe behoren ook de omliggende dorpen Lonneker, Glanerbrug, Boekelo en Usselo, die tot juli 1934 in de voormalige gemeente Lonneker lagen.
Bekijk Stichting Historische Sociëteit -
De Vereniging Oudheidkamer Twente heeft de afgelopen 115 jaar het Twentse DNA in een uitgebreide collectie voorwerpen weten te vangen. Archeologie, onroerend goed, schilderijen, kleding en zelfs Twentse popmuziek. De Oudheidkamer verzamelt en stelt alles veilig voor de inwoners van Twente.
Bekijk de Vereniging Oudheidkamer Twente -
De gemeente Enschede hecht veel waarde aan erfgoed, het geeft onze stad een eigen identiteit. De Enschedese kracht is de combinatie van bruisende binnenstad en prachtig landelijk gebied. Het bevat glanzende parels, ruwe diamanten en bijzondere verhalen.
Bekijk de gemeente Enschede -
Stadsarchief Enschede is de professionele dienstverlener van historische informatie van, voor en over Enschede en haar inwoners. Archieven worden verworven, duurzaam opgeslagen in depots en zoveel mogelijk gedigitaliseerd in samenwerking met vrijwilligers en partners.
Bekijk het Stadsarchief Enschede -
De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede is een non-profit organisatie die inspireert door kennis, feiten en informatie te delen over het culturele erfgoed in Enschede en de Euregio. Een uitgebreide web database en een maandelijkse digitaal Magazine met uitgebreide informatie over cultureel erfgoed nemen u mee op een ontdekkingstocht door een gevarieerd en verassend landschap.
Bekijk de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede -
De Historische Kring Glanerbrug (HKG) is opgericht in november 2006 met als doel om materialen over Glanerbrug te verzamelen, die te ordenen en ze toegankelijk te maken voor geïnteresseerden. Daarnaast houden we via een eigen website, een facebookpagina en door publicaties de belangstelling voor de geschiedenis van Glanerbrug levend.
Bekijk de Historische Kring Glanerbrug -
Sinds 1950 heeft het carillon van de Grote Kerk 49 klokken. Deze klokken worden bespeeld door een grote speeltrommel. Enschede heeft ook een StadsBeiaardier. Direct onder de carillonklokken die in de torenspits hangen, speelt zij op een klavier met houten stokken en pedalen die verbonden zijn met de klepels.
Bekijk het StadsCarillon -
Het Oversticht werkt al bijna 100 jaar aan de kwaliteit van de leefomgeving. Vanuit de overtuiging dat cultuurhistorische kennis en erfgoed een bijdrage kan leveren aan actuele opgaven. De adviseurs van Het Oversticht gaan voor een inspirerende leefomgeving en om dat te realiseren zoeken ze naar de verhalen, de historie, het unieke uiterlijk en de identiteit van een plek.
Bekijk het Oversticht -
Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel ondersteunt gemeenten in Overijssel bij hun wettelijke taken op het gebied van monumenten, cultuurlandschap en archeologie. Samen vormen zij ons cultureel erfgoed. Voor vragen over het cultureel erfgoed in de provincie Overijssel kunt u bij het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel terecht. Zij helpen u graag verder.
-
In het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten A.D. Verlinde, liggen alle vondsten en bijbehorende documentatie van meer dan 100 jaar archeologisch onderzoek in Overijssel opgeslagen. Het provinciaal depot maakt archeologie toegankelijk voor een breed publiek: van geïnteresseerde in de archeologie tot de wetenschappelijk onderzoeker.