Gemeente Enschede

Advisering monumenten

Wat kan het monumentenloket voor u doen?

Heeft u een historisch en beschermd pand? De adviseurs van het Monumentenloket helpen u graag met advies en begeleiding. Bijvoorbeeld als u:

Neem al contact op wanneer u een idee heeft

Onze adviseurs denken graag vanaf het eerste moment met u mee. We kijken welke mogelijkheden er zijn. Hierdoor kunt u makkelijker een vergunning aanvragen en geeft u niet onnodig geld uit. Ook kunnen we uw idee voorleggen aan de deskundigen van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel.

Heeft u een rijksmonument, dan zorgen we dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt betrokken bij uw plannen.

Maak uw monument klaar voor de toekomst

Samen kunnen we ervoor zorgen dat gebouwen die voor Enschede belangrijk zijn blijven bestaan. Daarnaast is het belangrijk dat we monumenten klaar maken voor de toekomst. Zodat het ook in de toekomst prettig werken of wonen is in zo’n bijzonder pand. Daarin denken de adviseurs van het Monumentenloket met u mee. Lees meer hierover op de pagina ‘Monument en duurzaamheid’.

Wat betekent wonen in een gemeentelijk monument?

Het is een misverstand dat aanwijzing als gemeentelijk monument alleen maar beperkingen oplevert. Het wonen in een gemeentelijk monument betekent dat een pand een verhaal heeft en daardoor een heel eigen sfeer. Om deze waarden van het monument te behouden gelden er natuurlijk regels voor eigenaren. Maar er zijn ook voordelen. Zo biedt het ruimtelijke beleid in Enschede meer mogelijkheden voor monumenten en zijn er via de provincie Overijssel en het Nationaal Restauratiefonds financiële afspraken voor eigenaren van monumenten.

Is uw pand belangrijk voor de geschiedenis van Enschede en nog geen monument?

Is uw pand voor 1970 gebouwd en bent u de eigenaar? Dan kunt u een monumentenstatus aanvragen. Overleg met het Monumentenloket over de mogelijkheden.

Naar het contactformulier

Wilt u eerst meer informatie?

Lees dan de Monumentenverordening van Enschede.

Wat doet het monumentenloket van Enschede niet?

Wij delen graag onze kennis en geven u advies over het behoud van monumenten. Maar wij nemen  niet uw rol als eigenaar of opdrachtgever over. Dat betekent dat u zelf vergunningen en subsidies aanvraagt.

Wij voeren voor gebouwen geen onderzoek uit. Bij de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg vindt u een overzicht van bedrijven die dit soort onderzoeken doen.

Voor controles op uw gebouw of pand kunt u terecht bij de Monumentenwacht Overijssel en Flevoland.

Inspectie van uw gebouw nodig? Vraag Monumentenwacht Overijssel

De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van monumenten in Overijssel. Ze bieden bouwkundige inspecties, geven advies en voeren klein herstel uit.