Gemeente Enschede

Stichting Historische Sociëteit Enschede – Lonneker

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) houdt zich bezig met de cultuurhistorie van de gemeente Enschede. Daartoe behoren ook de omliggende dorpen Lonneker, Glanerbrug, Boekelo en Usselo, die tot juli 1934 in de voormalige gemeente Lonneker lagen. De activiteiten van de SHSEL zijn omvangrijk. Met haar kennis en onderzoekservaring adviseert de SHSEL de gemeente over cultuurhistorie. De stichting brengt regelmatig boeken en tijdschriften uit, organiseert lezingavonden, tentoonstellingen en cursussen. Verder onderhouden leden de marke- en grensstenen en begraafplaatsen, die zelfs met augmented reality tot leven worden gebracht.

Zo wil de SHSEL ook een fysieke ontmoetingsruimte realiseren

De SHSEL ziet dat er behoefte is aan een ‘Huis van onze geschiedenis’ waar de historie van Enschede levend en zichtbaar kan worden gemaakt door erfgoedorganisaties. De wens is om een nieuwe plek in te richten voor tentoonstellingen, lezingen, thema-avonden en andere spontane of geplande activiteiten. Waar kennis en passie voor dit onderwerp kan worden gedeeld en waar verhalen over ‘vrogger’ worden uitgewisseld.

De SHSEL heeft een collectie en bibliotheek

Hierin vindt u archieven, foto’s en publicaties over talloze onderwerpen die met de geschiedenis van Enschede te maken hebben. Van winkelstraten tot boerderijen. De stichting beschikt ook over de (digitaal beschikbare) fotocollectie van Brusse. 

Algemene informatie

De SHSEL werd opgericht in 1968. Het logo van de stichting is een combinatie van het wapen van Enschede met een aanduiding voor de vijf marken van Lonneker. Zo’n 60 leden zijn actief in verschillende werkgroepen. Maar ook de (circa) 2.100 abonnees van het kwartaalblad ’n Sliepsteen worden beschouwd als leden van de vereniging.

Met een eigen ruimte in Prismare kan de stichting, haar collectie en bibliotheek, worden bezocht. Voor meer informatie over het kwartaalblad of de (gratis) maandelijkse digitale ‘Hoesbreef’ kijkt u op de website.

Contact

Roomweg 167
7523 BM Enschede
E-mail: info@shsel.nl
Telefoon: 06-19725577

Bezoek ons

Op maandagen tussen 10.00-12.00 en vrijdag tussen 14.00-16.00 (behalve tijdens zomer- en kerstvakanties)
In Prismare, ruimte 1.07

naar de website van Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker