Gemeente Enschede

StadsCarillon Enschede

In 1929 kreeg Enschede zijn eerste StadsCarillon met 42 klokken. Het werd aan de gemeente geschonken door de familie van Heek.

Sinds 1950 heeft het carillon van de Grote Kerk 49 klokken. Deze klokken worden bespeeld door een grote speeltrommel die is aangesloten op hamers aan de buitenkant van de klokken. Dit automatisch speelwerk zorgt ervoor dat er van ‘s ochtends tot ‘s avonds elk kwartier een korte melodie klinkt.

Enschede heeft echter ook een StadsBeiaardier. Direct onder de carillonklokken die in de torenspits hangen, speelt zij op een klavier met houten stokken en pedalen die verbonden zijn met de klepels.

De opdracht van de Gemeente Enschede

De opdracht van de gemeente Enschede aan de stadsbeiaardier is om een brug te slaan tussen het StadsCarillon en de stad. Dat doet zij onder andere door met haar spel aan te sluiten bij (lokale) actualiteiten en activiteiten, verzoeknummers te bewerken en te spelen, torenbeklimmingen te organiseren, en door af en toe met lokale musici op te treden, zoals het kerstconcert met stadstroubadour Bert Kuipers in 2020.

Kom luisteren naar het carillon

De stadsbeiaardier speelt op de meeste zondagen van 13.00-13.45 uur, maar ook bij bijzondere gelegenheden. Op en nabij de Oude Markt kun je dan luisteren naar een mix van klassieke muziek, kinder- en volksliedjes, popmuziek, etc.

Wil je in alle rust naar het carillon luisteren? Dat kan op de trappen van de St. Jacobuskerk, op de Klokkenplas (tussen de Grote Kerk en het stadhuis) of de Jacobusgang (achter de Jacobuskerk).

Beklim de kerktoren

Bijna elke eerste zondag van de maand kun je mee met een torenbeklimming, begeleid door de stadsbeiaardier zelf. Er mogen 8 personen per keer mee naar boven, dus reserveren is verstandig!

Meer weten over het StadsCarillon Enschede en de Stadsbeiaardier? Bekijk dan de website.

Bekijk de website van het StadsCarillon

Contact

Esther Schopman, stadsbeiaardier van Enschede

Tel.: +31 6 36 2772 62
E-Mail: stadsbeiaardier.enschede@gmail.com

Website: https://stadscarillonenschede.weebly.com/home.html
Facebook:
Twitter:
Instagram: stadsbeiaardier.enschede
Youtube: StadsCarillon Enschede