Gemeente Enschede

Monument en duurzaamheid

U heeft een historisch pand. Een prachtige ruimte met adembenemende details, maar echt comfortabel is het niet. U wilt misschien isoleren, vloerverwarming aanleggen en overweegt zonnepanelen. Kortom u wilt uw pand verduurzamen en klaar maken voor de toekomst. Wat is er mogelijk?

Energie besparen bij monumenten

Veel eigenaren willen energie besparen. Dat vraagt altijd maatwerk, want standaardoplossingen zijn er niet voor monumentale panden. Zo is isoleren niet zonder risico: ventileert uw gebouw na isolatie onvoldoende dan wordt het mogelijk te vochtig en gaan houten balken rotten. Tegelijk is het bij verduurzamen belangrijk om de monumentale waarde van het pand te respecteren. Hoe doe je dat? En met welke regels moet je rekening houden?

Vraag advies aan specialisten

De Groene Menukaart helpt u op weg bij het duurzaam maken van uw monument. Bekijk ook de eigen pagina van Enschede op de Groene Menukaart.

Bij het Energieloket Enschede kunt u advies krijgen over energiebesparing.

De toolkit duurzaamerfgoed is een handig hulpmiddel waar u per bouwdeel (bv ramen, daken) verschillende oplossingen ziet om energie te besparen. Er wordt rekening gehouden met type (bv staal of hout) en monumentale waarde. Daarnaast wordt advies gegeven over algemene maatregelen (denk aan ventilatie, tochtwering).

Bij de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg vindt u een stappenplan voor verduurzaming van monumenten. De Stichting biedt ook een overzicht van bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderhoud en bouwwerkzaamheden aan monumenten.

Op Monumenten.nl vindt u informatie over het verduurzamen van monumenten en de financiering. Het restauratiefonds vergoedt bijvoorbeeld een deel van een duurzaamheidsadvies.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft ook inspirerende voorbeelden. Ze bieden een wegwijzer zonne-energieplannen en monumenten voor eigenaren en huurders. Hierin leest u over de mogelijkheden, vuistregels en krijgt u praktische adviezen.

Ook heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een magazine ‘Monument en Duurzaamheid’ uitgebracht. Het magazine bevat inspirerende voorbeelden, handige tips en informatie over het onderwerp verduurzamen van een monument. Magazine Monument & Duurzaamheid | Magazine | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw idee voor energiebesparing? Neem dan contact op met het Monumentenloket.

Naar het contactformulier

Vergunning nodig?

Voor sommige werkzaamheden aan uw pand heeft u geen vergunning nodig. Wilt u een monument verbouwen of aanpassen? Dan is de kans groot dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Klik op onderstaande links voor meer informatie.