Gemeente Enschede

Enschede in de Tweede Wereldoorlog

  • Publicatiedatum:

Details

Categorieën

Op 4 mei gedenken we de mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. Op 5 mei vieren we het feit dat we tot op de dag van vandaag van deze vrijheid mogen genieten.
Voor de meeste mensen lijkt oorlog tegenwoordig ver weg, toch zijn de sporen van oorlog vaak dichterbij dan we denken.

 

De afbeelding die u hier ziet is kaart D5, een deelkaart van een grote overzichtskaart van één van de  bombardementen waardoor Enschede getroffen is tijdens de oorlog en wel dat van 22 februari 1944. U ziet hier een deel van het Getfert met de Wooldriksweg, de Getfertweg en ook de Borneostraat. De stippen geven aan wat er door dit bombardement beschadigd is.

rood: zwaar beschadigd en op dat moment niet meer bewoonbaar;

blauw: minder zwaar beschadigd;

groen: dak en glas schade.

De aanleiding voor het maken van deze kaarten was de wens om overzichtelijk maken wat voor een impact deze bombardementen op de stad hebben gehad. De informatie over het verloop van de bombardementen is te vinden in de processenverbalen die naderhand opgemaakt werden. Deze stukken vullen een hele map en geven veel informatie. Maar ze geven je geen duidelijk overzicht van wat er precies is gebeurd.

Klik hier voor een overzicht van de verschillende schadekaarten van de bombardementen waardoor Enschede getroffen is tijdens de oorlog.

Bert van Veenendaal

Vrijwilliger Stadsarchief Enschede