Gemeente Enschede

Duurzame Monumenten?

  • Publicatiedatum:

Details

Categorieën

Monumenten verduurzamen? Er kan vaak meer dan je denkt

Om eigenaren en gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de monumenten, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een reizende expositie ontwikkeld. Deze expositie is interessant voor de monumenteigenaar die informatie zoekt op gebied van verduurzaming van historische gebouwen. Maar ook voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben.

Maatwerk

Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Een goed ingeregelde cv bijvoorbeeld, ledverlichting of dikke gordijnen. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. In de expositie wordt informatie aangeboden over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. De expositie helpt monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken.

Wanneer te zien?

Deze interactieve expositie, met informatiezuilen en opengewerkte bouwfragmenten, is te zien van 2 t/m 29 september in de Bibliotheek Enschede Centrale, tijdens openingsuren.

Kom langs of kijk voor meer informatie op www.cultureelerfgoed.nl/duurzaam

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en voert wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelt de RCE praktisch toepasbare kennis en geeft advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.