Gemeente Enschede

Podcast: Eerste trainingskamp Ajax in De Lutte kostte nog geen 5.000 gulden

  • Publicatiedatum:

Details

Categorieën

DE LUTTE | Het allereerste trainingskamp van Ajax bij hotel De Bloemenbeek in De Lutte in 1973 kostte in totaal 4.743,10 gulden. De hele selectie genoot voor dat bedrag een week lang van een volpension. Dat blijkt in de vierde aflevering van de podcastserie ‘Zoek de zon op’ van IJsselacademie/Twentehoes. In deze aflevering duikt regiohistoricus Marco Krijnsen in de geschiedenis van het Lutterzand en hotel De Bloemenbeek.

De huidige hoteleigenaar Raymond Strikker haalde speciaal voor de podcast het familiearchief van zolder en deed enkele verrassende ontdekkingen. Hij vond onder andere de oorspronkelijk nota van het eerste Ajax-bezoek, met de hand geschreven door zijn vader. De Amsterdammers hoefden slechts 30 gulden per persoon per nacht (volpension) af te rekenen.

Overigens was het allerminst zeker dat het verblijf in De Lutte zou doorgaan. Herman Strikker dacht in eerste instantie dat de jeugdvoetballers van Ajax zouden komen overnachten en vreesde dat ze de boel zouden afbreken. Toch was het de échte selectie van Ajax die in 1973 bij hotel De Bloemenbeek op de stoep stond. In hun handen hadden ze de net gewonnen Europacup 1. Die waardevolle beker moest uiteraard veilig opgeborgen worden. Omdat er op dat moment nog geen kluis aanwezig was in het hotel, heeft de hoteleigenaar de cup onder zijn bed bewaard. Het leverde hem een zere rug en een slapeloze nacht op.

Lees het heel artikel en luister de podcast via onderstaande knop

Trainingskamp Ajax in de Lutte