Gemeente Enschede

Stadsbeiaardier blikt vooruit op Internationale Vrouwendag

  • Publicatiedatum:

Details

Tijd
-
Locaties
Oude Markt 32
7511GB Enschede

Meer afbeeldingen

Op 6 maart tussen 13.00 en 13.45 uur blikt stadsbeiaardier Esther Schopman vooruit op de Internationale Vrouwendag, die elk jaar plaatsvindt op 8 maart.

Ze speelt beiaardcomposities en -bewerkingen van vrouwen en muziek die verwijst naar het thema. Zo zijn er bijvoorbeeld composities te beluisteren van Joke Brandsma (stadsbeiaardier van Enschede in de periode 1991-2017) en de Amerikaanse Jean Miller, en bewerkingen van Nobody’s perfect (Davina Michelle) en She (Charles Aznavour – bekend door de vertolking van Elvis Costello en als titelsong in de film Notting Hill).

Op het programma staan ook drie verzoeknummers die afgelopen Valentijnsdag niet meer op het programma pasten: la Vie en Rose (Edith Piaf), Turning tables (Adele) en She’s always a woman.

De bespeling van het StadsCarillon eindigt met het Oekraïense volksliedje Marigolds (Чорнобривці) in een bewerking van de eerste vrouwelijke beiaardier uit Oekraïne, Iryna Riabchun (Kiev, 1957), die op het moment dat ik dit schrijf moet schuilen vanwege een dreigende Russische aanval met ballistische raketten.

De bewerkingen die gespeeld worden zijn van Moshe Lewkowitz, Scott Alan Orr, Rosemarie Seuntiëns, Frank Steijns en Esther Schopman zelf.

Het StadsCarillon van Enschede hangt in de toren van de Grote Kerk en is te horen op en in de buurt van de Oude Markt. Wil je in alle rust luisteren? Loop dan naar de St. Jacobuskerk. Onder de bogen of op de trappen kun je de klokken goed horen, maar heb je minder last van het geroezemoes van de terrassen. Ook op de Klokkenplas (tussen Grote Kerk en Stadhuis) en de Jacobusgang (het pleintje achter de Jacobuskerk) is het carillon te horen.