Beiaardiers vieren verjaardag kroonprinses
Beiaardiers vieren verjaardag kroonprinses
Details
Meer afbeeldingen
In Enschede klinkt Amalia 18! op CampusBeiaard en StadsCarillon
Dinsdag 7 december 2021, de dag dat Prinses Amalia haar achttiende verjaardag viert, klinkt op veel carillons in heel Nederland de nieuwe beiaard-compositie Amalia Achttien! van de Nederlandse componist Bob Zimmerman. Ook in Enschede wordt aandacht besteed aan Amalia’s achttiende verjaardag. De Campus Beiaard Kring speelt een feestelijk programma op de CampusBeiaard van de Universiteit Twente en stadsbeiaardier Esther Schopman bespeelt het StadsCarillon. Het startschot valt in Enschede op beide locaties om één over vijf ‘s middags, het tijdstip waarop de kroonprinses is geboren.
Amalia Achttien!
Voor het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arrangeerde hij Adiós Nonino. Voor de vijftigste verjaardag van de koning schreef hij een werk voor zestien saxofonisten, vijf percussionisten en strijkorkest, dat tijdens het koninklijke feest werd uitgevoerd. Ook maakte hij arrangementen voor de uitvaarten van Prinses Juliana en Prins Bernhard en werkte hij mee aan een kerstalbum van Prinses Christina. Maar… “Nooit eerder schreef ik voor carillon. Het is een eigenaardig instrument met specifieke eigenschappen. Elk interval klinkt met boventonen, maar dat maakt een carillon juist een carillon,” vertelt Bob Zimmerman.
Als vorm koos hij het rondo, waarbij het hoofdthema een vrolijke melodie is die regelmatig terugkeert, een melodie die blijft hangen. Zimmerman: “De eerste en de laatste seconden hebben iets hymnisch, iets statigs. Korte noten schrijven is zinloos, alles op een carillon klinkt secondenlang door. Achter de digitale piano, met de galm op tien, heb ik gecheckt of alles klopte. Ik heb het nog niet horen uitvoeren op carillon, dat moet bewaard blijven tot de verjaardag.”
De partituur wordt op dinsdag 7 december om 16 uur in het gemeentehuis van Den Haag door de componist officieel overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van de residentiestad. Aansluitend speelt beiaardier Gijsbert Kok vanuit de toren van de Grote Kerk in Den Haag de officiële première van Amalia Achttien!
Enschede
Esther Schopman: “Ik vond 17.01 uur een mooie starttijd, dat is namelijk het tijdstip waarop Amalia geboren is.” Ze geeft beiaardles aan studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Twente, maar doet niet mee in het programma op de CampusBeiaard. Hylke Banning, collega beiaard docent en stadsbeiaardier van Oldenzaal: “Om één over vijf speelt Esther Amalia 18! op het StadsCarillon en ik zal het stuk op dat tijdstip op de CampusBeiaard spelen.” De leerlingen van Banning en Schopman vervolgen het programma op de campus met het Wilhelmus, Zij leve hoog en Lang zal ze leven en een aantal Nederlandse volksliedjes.
Het programma op het StadsCarillon biedt nog iets extra’s: “Prinses Amalia is volgens mij een sterke vrouw. Met She’s always a woman – ‘she’s nobody’s fool, she’s earned her degree, she’s always a woman to me’ – en Work that – ‘Girl don’t hold back, you just be yourself’ – wil ik juist dat aspect in de schijnwerpers zetten. En Nederland, of Nederland – ‘Wij houden van Oranje’ – kan natuurlijk ook niet ontbreken!” J
Historie
Met de compositie Amalia 18! wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten.
Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging
Amalia Achttien! is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Het Koninklijk huis heeft meegedeeld dat de Koninklijke familie de compositie met belangstelling tegemoetziet. Het ligt in de lijn der verwachting dat de compositie ook de komende decennia bij feestelijke gebeurtenissen gespeeld gaat worden.