Gemeente Enschede

Thema-avond monumenten en duurzaamheid, donderdag 8 september

  • Publicatiedatum:

Details

Categorieën

Op donderdagavond 8 september is er een thema-avond over het verduurzamen van monumenten met verschillende gastsprekers. Deze avond is opgezet voor eigenaren, bewoners en gebruikers van monumenten.

Het eerste deel van het programma is informatief en wordt georganiseerd door de gemeente Enschede. Het tweede deel van het programma is inspirerend en wordt georganiseerd door het Architectuurcentrum Twente.

De bijeenkomst begint om 19:00 (inloop vanaf 18:30).

Locatie: bibliotheek in het centrum van Enschede aan de Pijpenstraat 15.

Een deel van de bijeenkomst bijwonen is ook mogelijk. U kunt zich tot 6 september opgeven via monumentenloket@enschede.nl.

Het programma:

18:30 – 19:00 Inloop

 

19:00 – 20:00 Deel 1: Informatief

Introductie door wethouder Jeroen Diepemaat

Niels Liefers – Nationaal Restauratiefonds (NRF)

Niels is product- en proces manager bij het NRF en vertelt u wat het NRF voor eigenaren kan betekenen bij het verduurzamen van hun monument. Ook kan hij meer vertellen over de financiële mogelijkheden. Daarnaast gaat hij in op de verschillende soorten Duurzame Monumenten (DuMo) adviezen.

Tom Temmink – Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel
Tom Temmink is bouwkundige, monumenten expert en DuMo adviseur van het Oversticht en het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel. Hij geeft een minicollege over de praktijk van het verduurzamen met informatie over het isoleren van vensters, gevels, daken en vloeren, kierdichting en installaties zoals warmtepompen. Ook legt hij uit wat de Vraagbaak Duurzaam Erfgoed kan betekenen voor eigenaren van monumenten.

 

20:00 – 20:15 Pauze

 

20:15 – 21:30 Deel 2: Inspiratie
Onderstaande sprekers vertellen aan de hand van voorbeelden en hun eigen ervaringen over hun visie op monumenten en duurzaamheid.
 Erik Workel – IAA-architecten
Erik Workel is architect-partner bij IAA Architecten (Enschede en Amsterdam). Hij is mede-initiatiefnemer en mede-verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het voormalige, karakteristieke Coberco-complex tot multifunctioneel verzamelgebouw ‘De Melkhal’ in Enschede.Jan Jaap de Kroes
Jan Jaap de Kroes is bouwkundig ingenieur. Hij is enthousiast bewoner van twee duurzaam gerestaureerde rijksmonumenten in Deventer. Ook is hij commissaris van NV Bergkwartier maatschappij tot stadsherstel.Philip Heitkamp – Buro Anno 1998
Philip Heitkamp is ontwerper en restauratieadviseur met veel ervaring op het gebied van Twentse boerderijen.

Deze bijeenkomt wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Enschede, het Architectuurcentrum Twente, Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel, Bibliotheek Enschede en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL).