Gemeente Enschede

Nieuwe erfgoed website online

  • Publicatiedatum:

Details

Categorieën

Op woensdag 25 augustus wordt de website www.erfgoedenschede.nl gelanceerd. De website ontsluit op een aantrekkelijke manier alle cultureel erfgoedinformatie van de gemeente Enschede, de Stichting Historische Sociëteit Enschede – Lonneker (SHSEL) en de Oudheidkamer Twente (OKT).

Het gaat om een breed palet van onderwerpen van archieven, monumenten, archeologie en immaterieel erfgoed. Op de erfgoed website vind je de historische archieven en collecties van de stad, omringende dorpen en haar platteland. Mensen kunnen de verhalen van de canon van Enschede lezen. En monumenten en archeologische belevingsplekken bekijken. Ook wordt het immaterieel erfgoed van levende tradities, gebruiken en ambachten op de website zichtbaar.

Erfgoed is voor en van ons allemaal

“De gemeente Enschede hecht veel waarde aan erfgoed, het geeft onze stad een eigen identiteit, aldus wethouder Jeroen Diepemaat. “De kracht van Enschede zit hem in de combinatie van bruisende binnenstad en prachtig landelijk gebied. Over deze combinatie vallen tal van bijzondere verhalen te vertellen. Erfgoed is voor en van ons allemaal. Dit komt nu samen in een nieuwe website. Een mijlpaal om trots op te zijn.”

Ook Dick Buursink, voorzitter van de Stichting Historische Sociëteit Enschede – Lonneker, is te spreken over de nieuwe erfgoedwebsite: “Met een erfgoed website kunnen wij de verhalen van Enschede gemakkelijker toegankelijk maken en die ontzettend interessante ontwikkelingsgeschiedenis verdient het. Trots op ons Enschede, dat wordt de inzet.” Zijn collega Geert Bekkering vult aan: “Verhalen moet je blijven vertellen, zoals dat vroeger rond het losse vuur gebeurde.”

Patrick Welman ziet de nieuwe website als een voorbeeld voor andere overheden: “Als Vereniging Oudheidkamer Twente zijn we bijzonder blij met het initiatief dat de gemeente Enschede heeft genomen om het thema erfgoed te versterken. De website is een voorbeeld voor andere overheden. Ons cultureel erfgoed verdient het om zichtbaar en doorzoekbaar te zijn. Het verleden leert ons veel over het heden en onze toekomst.”

Samenbrengen

Door de veelheid van organisaties en gemeentelijke afdelingen was het voor het geïnteresseerde publiek niet eenvoudig een overzicht te krijgen wat waar te vinden is. Daaraan maakt de erfgoedwebsite een eind. Voorlopig presenteren de gemeente en erfgoedorganisaties SHSEL en OKT zich op de website. Na de introductie kunnen ook andere erfgoedorganisaties zich aansluiten en presenteren.